Skip to content

Calendari Festiu

Bétera batega al ritme de les seues festes. És molt probable que una visita al poble coincidisca amb un esdeveniment festiu o cultural. La comunitat de beterans i beteranes ha sabut conservar i fer créixer el seu cicle festiu popular, transmès de generació en generació. Una tradició a la qual s’han incorporat nous elements impulsats, en molts casos, per un teixit associatiu i cultural ben viu.

Calendari Festiu

Bétera batega al ritme de les seues festes. És molt probable que una visita al poble coincidisca amb un esdeveniment festiu o cultural. La comunitat de beterans i beteranes ha sabut conservar i fer créixer el seu cicle festiu popular, transmès de generació en generació. Una tradició a la qual s’han incorporat nous elements impulsats, en molts casos, per un teixit associatiu i cultural ben viu.

Bétera batega al ritme de les seues festes. És molt probable que una visita al poble coincidisca amb un esdeveniment festiu o cultural. La comunitat de beterans i beteranes ha sabut conservar i fer créixer el seu cicle festiu popular, transmès de generació en generació.

SANT ANTONI

Sant Antoni és l’exemple clar d’una celebració ben antiga, lligada al cicle agrícola, que ha sabut reinterpretar-se amb el temps. A Bétera és ara, després de Nadal i Reis, la principal festivitat de l’hivern. Com no podia ser d’altra manera, progressivament ha anant guanyant en importància la presència del foc. El dissabte per la nit les diferents colles d’aficionats al coet, així com les Obreres i Majorals, fan una demostració dels artefactes de foc que dispararan en les properes Festes d’Agost. L’acte congrega a l’Albereda nombrós públic, àvid ja en aquestes dates dels espectaculars focs que no arribaran fins l’estiu. L’endemà diumenge l’Albereda s’omple d’animals que rebran la benedicció. El que antany protagonitzaven els animals de càrrega, imprescindibles en les faenes del camp, és ara l’espai d’un caramull de mascotes portades pels seus propietaris.

FALLES

La festa per antonomàsia de la ciutat de València i rodalia també té un fort arrelament a Bétera. Els fallers i falleres de les cinc comissions del poble no només participen de les activitats de les seues falles, sinó que al llarg de l’any formen part activa de la vida cultural en nombroses activitats. L’any 1969 ja es va registrar formalment l’actual falla Gran Via de l’Est, després d’uns anys de funcionament informal. Amb ella les comissions de la Barraca, Gran Via del Sud, Carraixet i Albereda omplen de monuments i de festa els diferents punts cardinals del nucli urbà. Una festa popular que es viu al carrer, declarada Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO junt a la d’altres ciutats, que té el seu punt àlgid la nit de la cremà. És costum que les falles es cremen per ordre invers als premis rebuts, de manera que no és gens estrany anar-se’n al llit, entrada la matinada, havent presenciat la crema de cinc i falles amb els respectius castells de foc.

TEMPS DE PASQUA

La Pasqua comença el Diumenge de Resurrecció i té gran tradició en la comunitat cristiana. Dels actes religiosos el més singular és l’Encontre del Diumenge de Pasqua, en què al Calvari del poble es troben la Mare de Déu, que ix de la parròquia dels Desemparats, i el Crist Ressuscitat que arriba des de la de la Puríssima. En acabant era tradició que les colles d’amics i familiars celebraren la Pasqua menjant-se la mona, fer jocs tradicionals i envolar el catxerulo al camp o la propera serra Calderona; un costum que s’ha mantingut ben viu, també el diumenge de Sant Vicent. Són dies de visita obligada als forns de Bétera, on trobarem rosegons, tabaquets, rotllets i coquetes de sagí, saboroses mostres de rebosteria popular, i a les carnisseries per a fornir-nos de la típica llonganissa de pasqua.

DANSA I MÚSICA D'ARREL

L’Aljama i l’Ateneu Cívic i Cultura són associacions culturals que han creat i mantinguts activitats que ja formen part del calendari anual del poble. L’Aljama, nascuda l’any 2004, s’ha dedicat des de llavors al conreu de la cultura popular i tradicional valenciana, particularment el ball i la música. Organitza anualment, “la primera setmana de desembre”, una mostra que ha anat guanyant progressivament prestigi i que ha esdevingut un referent cultural de la comarca. L’Auditori de Bétera, conegut com el palauet, s’omple a cada edició. De la seua banda el Folkestiu, que organitza l’Ateneu, representa des de 2012 l’inici de l’estiu festiu del poble. Una cita de dos vetllades de música d’arrel a la plaça de Mercat, que a banda de formacions i solistes valencians sempre compta amb algun convidat de renom. Al llarg de tot l’any, també podem gaudir dels espectacles que organitzen associacions com Pensat i Fet, la Falla Gran Via de l’Est o la colla Xe Que Burrà. Actes que omplin Bétera durant tot l’any, de bona música, de cant tradicional i de ball.

MÚSICA I MÚSICS

Bétera és un poble de música i de músics. La música ocupa un espai central en l’agenda cultural de l’any, amb nombrosos esdeveniments destacats. El Centre Artístic i Musical de Bétera, prop de complir el 50è aniversari i planter del nombrós col·lectiu de músics professionals beterans, ja ofereix per sí sol una sòlida programació anual. Una de les cites més consolidades és el Cicle de Música de Cambra del mes de juliol. Superades les dèsset edicions i després de molts anys de fer-se al pati del Castell, ha trobat una nova ubicació en els jardins de l’Ermita del Calvari. Un mes abans, s’ha fet un espai en el calendari el Festival de Jazz, que acull formacions destacades del panorama jazzístic valencià als jardins de la piscina municipal.

LA PASTORETA I EL CRIST

Si hi ha una festa lligada al calendari religiós estimada per la xicalla de Bétera, és la celebració de la Divina Pastoreta. És un goig pels ulls contemplar com, cada 7 de setembre, xiquets i xiquetes vestides de pastorets, amb barret, bastó i el sarronet ple de dolços acompanyen el trasllat de la imatge de la parròquia de la Puríssima a l’Ermita. L’endemà, dia 8, es fa el trajecte invers. La participació en la festa de la Pastoreta és una mena de ritual de la infantesa del poble, en què xicalla i famílies participen amb il·lusions renovades anualment. La festa pertany al cicle de les Mares de Déu trobades, presents a bona part del territori valencià. La processó del Crist de la Protecció es fa el tercer diumenge de setembre, és la més solemne de l’any i suscita molta devoció dels feligresos. Els clavaris i les cambreres del Crist s’encarreguen de mantenir la tradició.

SETMANA DE LES ARTS ESCÈNIQUES

Bétera compta des de 2015 amb un Festival de les Arts Escèniques, que a poc a poc es consolida en el calendari cultural de la comarca amb impuls municipal. El Festival clou el mes de setembre amb tres dies intensos dedicats al teatre, la música, l’animació infantil, la dansa i el circ. Es tracta d’actuacions dedicades a tots els públics i de caràcter gratuït, en diferents espais del poble.