Skip to content

Descobreix-nos

Des de la seua ubicació privilegiada fent de frontissa entre l’horta i la vessant sud de la Calderona, amb un terme solcat pel barranc de Carraixet, Bétera és tot un món per descobrir.

Història, patrimoni, cultura popular, gastronomia i entorn natural s’uneixen per fer del nostre poble un indret únic on gaudir d’un aroma de somni.

Descobreix-nos

Des de la seua ubicació privilegiada fent de frontissa entre l’horta i la vessant sud de la Calderona, amb un terme solcat pel barranc de Carraixet, Bétera és tot un món per descobrir.

Història, patrimoni, cultura popular, gastronomia i entorn natural s’uneixen per fer del nostre poble un indret únic on gaudir d’un aroma de somni.

NUCLI URBÀ

Una passejada pel seus carrers ens mostrarà un riquíssim patrimoni arquitectònic i cultural, acumulat al llarg de la història. És la millor manera de descobrir el poble. Només així podrem apropar-nos al caràcter acollidor dels beterans i beteranes, que tot i els profunds canvis que ha experimentat la nostra societat en les darreres dècades, han sabut conservar una manera de ser genuïna, lligada a un poble i a una terra. Fer colla, com els de Bétera, va deixar escrit el professor Sanchis Guarner en l’obra Els pobles valencians parlen els uns dels altres.

UN ENTORN NATURAL AMB UN PATRIMONI RIC

Les diferents civilitzacions que des de ben antic han poblat l’actual Bétera han deixat la seua petjada al poble i també a l’entorn natural. Els nombrosos camins rurals que naixen al nucli urbà ens desvelaran valuoses restes iberes i romanes, així com l’emblemàtica alqueria de Bofilla, amb l’esvelta torre defensiva musulmana. Un paisatge esquitxat de masos construïts per la burgesia valenciana del moment, que trià Bétera com a indret privilegiat d’estiueig, que conviuen amb singulars elements d’arquitectura agrícola tradicional, com ara catxerulos i aljubs. De la mateixa manera, el terme conserva abundants restes de la línia de trinxeres Puig-Carasols, construïda a les acaballes de la Guerra Civil per a defensar la ciutat de València.

VIU LA FESTA I LA CULTURA POPULAR

Les festes de la Mare de Déu d’Agost, particularment l’Ofrena de les Alfàbegues del 15 d’agost, han esdevingut per mèrits propis una de les cites més destacades del calendari festiu valencià. Constitueixen, sens dubte, un dels moments més especials de l’any per visitar Bétera i conèixer així un poble que viu la festa i la tradició de manera molt intensa. D’altra banda, la resta de l’any es celebren nombroses festivitats en què sempre destaca la vitalitat amb què s’expressa la cultura popular valenciana.

MUSEU ETNOLÒGIC

Bétera ha estat un gresol de cultures que han deixat un pòsit de cultura popular i tradició, que al llarg dels anys ha afaiçonat el caràcter del poble i de les persones que l’habiten. Una àmplia mostra del que ha significat tot el el passat en això que ara és Bétera es podrà trobar al nou Museu Etnològic, un ambiciós projecte que properament obrirà les portes al Castell del poble. El Museu, preparat segons els més rigorosos criteris acadèmics, oferirà una representació de restes i formes de vida del passat que han conegut aquestes terres.

EL POBLE DEL BON MENJAR

Un dels àmbits en què es manifesta la identitat beterana és el de la gastronomia, i particularment el de la rebosteria popular. Pràcticament no hi ha festivitat que no compte amb el seu dolç tradicional, que els visitants també poden degustar acudint als forns de sempre del poble. Bétera compta també amb nombrosos restaurants que ofereixen una mostra de la rica cuina mediterrània valenciana, empeltada de noves tendències gastronòmiques.