Skip to content

Porta de la Calderona

La Serra de la Calderona és omnipresent en l’imaginari beterà, i el perfil de les seues carenes visible des de totes les terres del poble. Bétera és un magnífic lloc de partida de les moltes excursions d’interès que es poden fer en aquesta serralada, declarada Parc Natural l’any 2002 i ubicada a tan sols 20 km de la ciutat de València. La diversitat d’ambients forestals i la presència d’espècies com la surera fan de la Calderona un enclavament amb enorme valor natural. Però la serra, i els pobles que l’envolten, també ens suggereix propostes amb contingut patrimonial, històric i cultural.

Porta de la Calderona

La Serra de la Calderona és omnipresent en l’imaginari beterà, i el perfil de les seues carenes visible des de totes les terres del poble. Bétera és un magnífic lloc de partida de les moltes excursions d’interès que es poden fer en aquesta serralada, declarada Parc Natural l’any 2002 i ubicada a tan sols 20 km de la ciutat de València.

CARTOIXA DE PORTA COELI

En la Vall de Lullén descansa la imponent Cartoixa de Porta Coeli, fundada el 1272 i l’única que encara continua habitada des les que es van fundar al Regne de València. Pertany al terme de Serra, però sempre ha estat lligada al poble de Bétera. És tal la identificació amb la cartoixa que, fins que fa poc s’unificà amb el nom de Calderona, tothom coneixia la serra com les muntanyes de Portaceli. Tot i que la presència de monjos de clausura n’impedeix la visita a l’interior, és una excursió molt típica recórrer els voltants de la cartoixa. Una passejada deliciosa en què es pot admirar l’arquitectura del recinte des de diferents perspectives, l’aqüeducte gòtic, el pont d’accés i, per què no, imaginar per uns instants com és el decurs de la vida d’un monjo de l’ordre dels cartoixans, d’extrema austeritat, solitud i silenci.

OLOCAU

A pocs quilòmetres de Bétera es troba el poble d’Olocau, també conegut com Olocau del Carraixet, un encantador poblet de muntanya incrustat literalment en la vessant meridional de la Calderona i del Parc Natural. Del nucli urbà en destaquem la Casa de la Senyoria, un conjunt arquitectònic construït als llargs dels segles, amb una torre de possible origen romà, conegut popularment com el Castell. Des del poble podem arribar en un bot al Puntal dels Llops, talaia defensiva ibera que protegia la ciutat d’Edeta, amb espectaculars muralles i vistes sobre el Camp de Túria. L’Ajuntament organitza visites guiades. Des d’Olocau parteixen nombroses excursions per la Calderona, entre les quals la pujada a les restes del Castell d’Alí Maimó o del Reial, d’origen musulmà.


L’Ajuntament de la Vila d’Olocau ofereix diferents rutes de senderisme per la Serra Calderona.
Els enllaços inclouen planol del recorregut, perfil d’altitud i distància i un arxiu comprimit amb el
Track per a seguiment amb GPS.

NÀQUERA

Bétera limita al nord amb Nàquera, vila situada als contraforts de la Calderona i lloc d’estiueig tradicional. La part no urbanitzada del terme és molt boscosa, amb riquesa de fauna i flora autòctones, per la qual cosa és un poble ideal per gaudir de la natura. A banda d’indrets naturals com la Cova dels Estudiants, el Montcudio o el monumental Pi de Salt, també es pot visitar el conjunt defensiu del Cabeç Bord, construït durant la Guerra Civil. Hi ha un recorregut senyalitzat per trinxeres, galeries subterrànies, nius de metralladores, etc.

SERRA

Més amunt de Nàquera, íntegrament dins el Parc Natural, trobem Serra. En el seu terme trobem alguns dels cims més coneguts d’aquesta part de la Calderona, visibles des de València i la seua horta: Rebalsadors, l’Alt de Pi i el Garbí. Així mateix, el seu terme es troba esquitxat de fonts amb aigües de merescuda fama: Deula, Barraix, l’Ombria…Des del poble, ple de costeres, poden arribar-nos al conegut Castell de Serra, les restes del qual encara fan palesa la importància que va tindre en el seu moment.