La localitat de Bétera ha sigut seleccionada per a rebre un finançament de 83.500 euros per part de la Comissió Europea. Aquests fons es destinaran al projecte AR.C.H.ETHICS, el qual busca contribuir a l’Agenda Urbana Europea i abordar els reptes plantejats pel grup d’acció “Patrimoni Dissonant”.

El projecte AR.C.H.ETHICS, format per un consorci de ciutats i municipis de diferents països europeus, inclòs Bétera, es durà a terme des de juny de 2023 fins a desembre de 2025. Durant aquest període, els socis intercanviaran coneixements, aprendran els uns dels altres i desenvoluparan Plans d’Acció Integrats per a abordar els desafiaments locals.

Entre les activitats finançades per AR.C.H.ETHICS es troba la creació d’un Grup Local URBACT (GLU), compost per l’Ajuntament de Bétera, associacions, entitats i ciutadans locals. Aquest grup serà responsable d’analitzar els problemes urbans, recollir les necessitats i dissenyar solucions participatives que culminen en un Pla d’Acció Local.
El projecte també inclourà sessions de formació i intercanvi de bones pràctiques entre les ciutats i municipis socis, amb l’objectiu de millorar el Pla d’Acció Local.

Durant l’execució del projecte, es duran a terme accions innovadores a petita escala en la línia defensiva Puig-Carasols i els refugis al voltant del Castell. Aquestes accions tenen com a objectiu atraure turistes al municipi i potenciar l’economia local a través del foment de l’interès turístic de Bétera.

A més, Bétera tindrà l’oportunitat de presentar el projecte AR.C.H.ETHICS en l’esdeveniment de llançament URBACT Summer University 2023, que se celebrarà a Malmö, Suècia, del 28 al 30 d’agost. Aquest esdeveniment brindarà una gran visibilitat al municipi i permetrà donar a conèixer els projectes seleccionats en l’àmbit europeu.